Opleiding-Nagelstyliste.info

Studiekeuze hulp Nagelstyling

Erkend Nagelstyliste

De term erkend nagelstyliste wordt te pas en te onpas gebruikt. Er zijn geen wettelijk erkende opleidingen nagelstyliste in Nederland en ook geen wettelijk erkende certificaten of diploma's nagelstyliste.

Alle labels, keurmerken en erkenningen die een opleider ophangt aan zijn opleiding nagelstyliste zijn leuk voor de verkoop maar hebben over het algemeen weinig tot geen betekenis. Gezien de creatieve aard van het vak nagelstyliste en de voortdurende innovatie is het de vraag of een wettelijke erkenning er ooit komt.

Toch is de nagelbranche groot geworden en tot op de dag van vandaag sterk groeiende, zonder wettelijke erkennig. Er is in de nagelbranche dus wel degelijk sprake van erkenning voor bepaalde opleidingen nagelstyliste.

★ Merk Erkenning

In de nagelbranche wordt vaak gesproken over zogenaamde merk erkenning als je de opleiding nagelstyliste voor een merk hebt gevolgd bij één van de vijf grote fabrikanten van merken in de wereld.

Sinds de Amerikaanse tandarts Nordstrom begin 1970-er jaren als eerste in de wereld begon te experimenteren met het poeder en vloeistof kunstnagel systeem zoals wij dat nu kennen, niet lang daarna er een familiebedrijf mee startte, is het altijd de fabrikant zelf geweest die nagelstylisten opleidde tot master in de nagelstyling voor dat specifieke merk. Importeurs -en sommige ditributeurs- die de opleidingen verzorgen voor een merk hebben een master in de nagelstyling in dienst om de opleiding nagelstyliste voor dat merk te verzorgen.

Nieuwe fabrikanten kopieren deze werkwijze vaak ook, maar daar kun je niet altijd dezelfde betrouwbaarheid en erkenning aan toewijzen.

★ Top Nagelstylisten Erkenning

Een tweede vorm van erkenning is die van de zeer ervaren of top nagelstylisten erkenning. Een opleiding, cursus of workshop nagelstyling die je hebt gevolgd bij een zeer ervaren, beroemde of meervoudig prijswinnende nagelstyliste is niet niet alleen goed voor je kennis en kunde op het gebied van nagelstyling, het staat ook goed op je cv.

Ook merken verbinden zich graag aan top nagelstylisten om hun merk en producten te promoten. De masters in de nagelstyling van een merk geven niet alleen zelf masterclasses, ze volgen ze zelf bij deze top nagelstylisten.

★ CRKBO

Het is positief als de nagelstyling opleider ingeschreven staat bij de sinds kort door de overheid aangewezen instantie Centraal Register Kort BeroepsOnderwijs (CRKBO). Maar ook dit levert geen wettelijk erkend certificaat of diploma op.

Een inschrijving in dit register geeft een aantal zekerheden met betrekking tot de opleidingsinstelling (zorgvuldigheid, rechtszekerheid, redelijkheid, betrouwbaarheid en kenbaarheid) en de onderwijsinstelling hoeft geen BTW in rekening te brengen. Volg je als particulier een opleiding nagelstyliste dan kan dat gunstig zijn, volg je een opleiding nagelstyliste voor een bedrijf of als (startend) zelfstandig ondernemer, dan maakt dit geen verschil omdat je de BTW terugkrijgt.

Een inschrijving -vergelijkbaar met het ISO 9001 keurmerk- zegt helaas niets over de kwaliteit van de inhoud of over de kwailiteit van de materialen waar je mee gaat werken. Het CRKBO geeft dit ook zelf aan op haar website, zij schrijft Let op: De erkenning heeft betrekking op de instelling en niet op het beroepsonderwijs.

★ Brancheverenigingen

Met het groeiend aantal nagelstylisten in Nederland zien we de laatste jaren diverse initiatieven om zich te verenigen in een vak- of branchevereniging. Ook hier kun je zeggen dat het positief is als de opleider voor de opleiding nagelstyliste aangesloten is of ingeschreven staat. Maar ook dit levert geen wettelijk erkend certificaat of diploma op.

Het prille beginstadium van deze verenigingen in combinatie met de toelatingseisen die op dit moment zeer laag zijn, maakt dat ook hier geldt dat elke uitspraak -vak opleiding, vak diploma, branche erkend- voor de opleiding nagelstyliste leuk is voor de verkoop maar weinig tot geen betekenis heeft.