Opleiding-Nagelstyliste.info

Studiekeuze hulp Nagelstyling

Inhoudelijke Eisen Opleiding Nagelstyliste

Naast de twee basis technieken manicure en nagels lakken die een nagelstyliste moet beheersen, zijn er voor het plaatsen van kunstnagels twee basis systemen: het poeder en vloeistof systeem (acrylnagel systeem) en het gel en uv licht/warmte systeem (gelnagel systeem).

Voor zowel het acryl- als gelnagel systeem zijn er twee basis technieken: de sjabloontechniek en de tiptechniek. Met de sjabloontechniek worden kunstnagels vormgegeven met behulp van sjablonen, met de tiptechniek met voorgevormde plastic tips. De belangrijkste vormen zijn de zogenaamde french manicure -roze nagelbed met witte toppen- en de naturel kunstnagels.

Theoretische kennis zoals kennis van de natuurlijke nagel, nagelziekten, hygiëne, vijltechnieken, volgorde van handelen per techniek en/of behandeling zijn absoluut noodzakelijk. Een goede nagelstyliste kan niet zonder deze kennis welke tijdens de opleiding uitgebreid aan bod moet komen.

Productkennis krijgt vaak weinig tot geen aandacht tijdens de opleiding, maar vergeet niet dat je als nagelstyliste wel met allerlei -soms gevaarlijke- chemische producten door elkaar heen gaat werken. Je moet de producten kunnen benoemen -merken geven dezelfde producten andere namen-, de inhoud kennen en weten waar je ze voor gebruikt.

Theoretische kennis en productkennis zijn heel erg belangrijk, maar meer dan welk vak dan ook is het vak nagelstyliste een echt praktijkvak. Gedurende de tijd van een nagelbehandeling zit je letterlijk oog in oog met je klant. Niet alleen de opleiding nagelstyliste moet praktijkgericht zijn, ook de docent zelf moet over de nodige praktijkervaring beschikken, autorijden kun je tenslotte ook niet leren van iemand die nog nooit zelf achter het stuur heeft gezeten.

En daarmee liggen de minimale eisen voor een goede basis opleiding nagelstyliste vast.

★ Minimale eisen aan een goede basis Opleiding Nagelstyliste

1] De opleiding nagelstyliste moet door een docent met praktijkervaring gegeven worden

2] De opleiding nagelstyliste moet praktijkgericht zijn

3] Uitgebreide theorie en productkennis voor elk onderdeel in de opleiding behandelen

4] De manicure en het lakken van nagels behandelen

5] De opleiding moet voor één van de twee basis systemen acrylnagels of gelnagels, de beide basistechnieken nagelstyling in french manicure en naturel met sjablonen en tips behandelen.

6] De opleiding nagelstyliste moet worden afgerond met zowel een theorie als een praktijkexamen, waarna een bewijs van deelname in de vorm van een certificaat of diploma wordt afgegeven.

-al heeft het geen wettelijke betekenis, het is toch belangrijk om een bewijs van deelname te krijgen-

Als je deze basis beheerst voor zowel het acrylnagel als het gelnagel systeem, ben je niet zoals sommige beweren allround nagelstyliste. Voor de titel allround nagelstyliste moet je je kennis en kunde uitbreiden met meerdere technieken zoals bijvoorbeeld soak off gel, glasnagels, nail art, nagelbijters, teennagels, reverse techniek, 3D-nagels, stiletto nagels.

N.B. Binnen een basis systeem (acryl of gel) moet de voorbehandeling (P.R.E.P.), het styleren zelf, de nabehandeling, de opvulbehandeling -het vullen van de kunstnagels na twee tot drie weken als deze zijn uitgegroeid- en de diverse vijltechnieken aan bod komen.